проект

Приключи изпълнението на проект „Подобряване на сътрудничеството и моделите за контрол в превенцията и разследването на нередности и измами, свързани с митнически режими 4200 и 4000, засягащи системата на собствени ресурси на ЕС“

Национална агенция за приходите успешно приключи изпълнението на проект № 831515-BG-NRA-REG4200-4000 „Подобряване на сътрудничеството и моделите за контрол в превенцията и разследването на нередности и измами, свързани с митнически режими 4200 и 4000, засягащи системата на собствени ресурси на ЕС“.

Той е съфинансиран от ЕС, посредством подписано споразумение за отпускане на безвъзмездна финансова помощ по Програма Еркюл III на Европейска служба за борба с измамите (OLAF).

В рамките на проекта бяха организирани и проведени по две конференции с участието на експерти от приходните администрации на Република Румъния, Република Гърция и Република Турция и експерти от OLAF.

Освен от НАП, в качеството на бенефициер по проекта и организатор на събитията, от българска страна участие взеха и експерти от Агенция „Митници“ и дирекция „Защита на финансовите интереси на Европейския Съюз (АФКОС)“ на Министерство на вътрешните работи.

Проблемът с измамите при прилагането на митнически режими 4200 и 4000 е особено актуален към момента, което налага вземането на навременни мерки за защитата на финансовите интереси на ЕС.

В тези случаи е застрашен ефективният контрол върху начисляването и внасянето на ДДС при продажбата на стоки, за които има риск да бъдат реализирани безотчетно в рамките на вътреобщностния пазар, в резултат на което настъпва щета за европейския бюджет.

В тази връзка, основната цел на проекта беше да се създадат условия за защита на финансовите интереси не само на Република България, но и на системата на собствени ресурси на ЕС, като за постигането се планира оптимизиране на контролната дейност на НАП в областта на превенцията и разследването на нередности и данъчни измами, свързани с прилагането на конкретните митнически режими, чрез засилване на транснационалното сътрудничество в Балканския регион.

В резултат на изпълнението на проекта и проведените семинари бяха споделени опит и добри практики, които са представени на ръководствата на четирите администрации, с цел бъдещо прилагане на оптимизирани мерки и модели за контрол срещу нарушения и злоупотреби, чрез осигуряване на бърз и качествен обмен на информация.

От сайта на НАП


ЗАЩО ДА ПРЕДПОЧЕТЕМ СЧЕТОВОДНА КЪЩА (КАНТОРА)?

За контакт: 0883 911 999 / 032 335 999

Ние сме счетоводно предприятие, предлагаме персонализирани услуги и достъпни решения за всеки бизнес.